Cum se crește un mic cititor

de Echipa editorială Kinder

Despre beneficiile cititului am scris aici, în cadrul campaniei „Kinder – Felie de poveste”, în mai multe rânduri. Acestea au un impact cu atât mai mare cu cât obiceiul lecturii este deprins devreme și, mai ales, devine o obișnuință pe termen lung.

Însă cum pot părinții să le insufle copiilor dragostea față de cărți și lectură? E nevoie de anumite stratageme? Există un moment propice pentru asta? Iată câteva răspunsuri.

În primul rând, principiul de bază este că niciun copil nu se va apropia de cărți dacă nu le asociază cu ceva plăcut. Părinții care le citesc copiilor povești le fac acestora cel mai frumos cadou (în plus, cititul poveștilor e un mod excelent de a construi o relație de apropiere). Învățată devreme, alături de familie, bucuria lecturii va rămâne în mintea copiilor dacă este susținută pe parcursul anilor de copilărie. Acei părinți care nu le mai citesc copiilor povești odată ce aceștia au învățat să descifreze propozițiile fac o greșeală des întâlnită, deoarece copiilor pur și simplu le place să audă povești (și să le dezbată cu părintele, uneori chiar în timpul lecturii).

În cazul copiilor de vârste mici, care abia învață să vorbească, aceștia trebuie lăsați să se joace cu cartea, dacă asta vor (cărțile din carton tare și rezistent sunt cele mai potrivite, pentru că rezistă inclusiv la tentativele prichindeilor de a le ronțăi). Nu vă faceți probleme dacă nu par atenți la poveste mai mult de câteva zeci de secunde, e ceva normal la vârstele mici. Cele mai bune sunt cărțile cu versuri simple, care pot fi, eventual, cântate – așa veți atrage atenția copilului.

La vârstele preșcolare, copiii tind să pună întrebări sau să discute pe marginea poveștii, ori a copertei sau a ilustrațiilor. Participați la joc, chiar dacă, aparent, vă îndepărtați de scop, acela de a citi povestea, sau capitolul, până la capăt. Este un exercițiu care, inconștient, stimulează capacitatea de înțelegere și dezvoltă vocabularul. Copilul poate citi oriunde – deci este bine să aveți mereu la îndemână o sacoșă cu cărți pentru ieșirile prin oraș. Schimbați-le periodic, pentru a evita plictiseala.

Atunci când copilul începe să meargă la școală, ritualul cititului poveștilor de către părinți poate și este recomandabil, să continue. Folosiți cărți care sunt peste nivelul de lectură al copilului; este o provocare peste care va trece foarte ușor alături de părinte și în același timp își va îmbogăți vocabularul.

În această etapă, copiii sunt foarte atenți la ce fac părinții, așa că aceștia se pot lăsa surprinși în timp ce citesc. La fel, la această vârstă copiii își descoperă interesele – deci, dacă le place sportul de exemplu, cărțile despre sport, sau cu sportivi, sunt cât se poate de potrivite. În cazul în care copilului îi place un film anume, căutați și cartea.

Interesele copilului sunt, de altfel, și soluția cea mai bună pentru cazul în care, dintr-un motiv sau altul, acestuia nu-i place să citească. Lectura, mai presus de toate, trebuie să fie o experiență distractivă.