Ce spun copiii că le place să citească

de Echipa editorială Kinder

Între ceea ce copiii citesc pe cont propriu și ceea ce li se dă să citească există o diferență majoră. Majoritatea copiilor citesc de plăcere, însă preferințele lor sunt clar diferite de ceea ce cred adulții că le-ar plăcea, ce lecturi li se pun la dispoziție și programa școlară.

Copiii înșiși spun că își doresc cărți care să îi distreze și, pe de altă parte, să îi ajute să înțeleagă lumea din jur. Mai mult de jumătate (52%) dintre copiii care au răspuns unui amplu sondaj realizat în 2018 de grupul editorial Scholastic au spus că le plac cărțile cu povești care îi fac să râdă, față de 42% în 2016. Pe de altă parte, ponderea copiilor cărora le este indiferent ce fel de carte citesc atâta timp cât este una bună a scăzut între 2016 și 2018 de la 37% la 20%.

Ceea ce copiii caută în cărți nu este însă doar să se distreze, ci și să învețe lucruri noi:

  • 40% își doresc cărți care le arată locuri și lumi necunoscute (față de 31% în 2016);
  • 26% își doresc cărți despre subiecte care îi interesează (19% în 2016);
  • 25% vor cărți care să îi ajute să își imagineze și să înțeleagă viețile altor persoane;
  • 25% își doresc cărți care le stimulează gândirea și îi emoționează;
  • 23% preferă lecturile care îi ajută să evadeze temporar din realitate;
  • 22% vor cărți care să îi inspire să facă lucruri bune;
  • 19% își doresc cărți despre lucruri cu care se confruntă în propriile lor vieți.

Însă la vârste mai apropiate de maturitate preferințele se pot schimba: în Australia, de exemplu, printre cărțile cele mai des împrumutate de la bibliotecă – prin urmare, și cele mai căutate – se află titluri „young adult” precum „Sub aceeași stea” și „Orașe de hârtie”, de John Green, dar și câteva cărți din seria Harry Potter și romane science fiction.

Copiii se identifică adesea cu personajele din cărți. Mai bine de o treime dintre copiii cu vârste între 6 și 17 ani (36%) își doresc să fie precum personajele lor preferate din cărți: inteligenți, curajoși sau puternici, iar 30% vor să fie precum acele personaje care trec cu succes prin diferite încercări. Iar 42% dintre copii spun că au învățat din cărți lecții de viață, fie de la personaje ficționale, fie din biografiile unor persoane reale.