Cum îi convingem pe copii să citească?

de Echipa editorială Kinder

Importanța cititului, chiar de la cea mai fragedă vârstă, nu poate fi subestimată. Am scris aici de mai multe ori despre beneficiile cititului pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor. Cum pot însă părinții să își educe copiii astfel încât să devină niște mici cititori? Cititul nu este o pasiune decât în parte; deoarece implică și o doză importantă de autodisciplină, cititul este și o deprindere de viață. Odată dobândită – și practicată pe toată durata vieții – aceasta va continua să aducă beneficii, chiar și la vârste înaintate – de la menținerea tonusului mental la dezvoltarea unor abilități precum flexibilitate în gândire, raționament critic, capacitatea de a discerne esențialul în abundența informațiilor cu care suntem bombardați etc.

Așadar, iată șapte metode pentru a crește un copil îndrăgostit de lectură, extrase dintr-un articol publicat de New York Times.

 1. Mai întâi de toate, fiți dumneavoastră înșivă, ca părinte, un model de cititor. Copiii învață urmărindu-ne pe noi, deci exemplul părintelui este esențial.
 2. Încă de la cea mai fragedă vârstă, obișnuiți-vă să îi citiți bebelușului povești simple, câteva minute în fiecare zi. Nu contează textul (poate fi și o carte de bucate), ci expunerea la cuvinte, ritmul acestora și cadența propozițiilor. Lectura împreună, părinte și copil, este esențială, pentru că ea creează o legătură emoțională.
 3. Atunci când copilul mai crește, puteți face un ritual din cititul împreună cu copilul înainte de culcare. (Însă puteți citi împreună și pe parcursul zilei, nimic nu vă oprește.) Lăsați copilul să vă întrerupă cu întrebări sau să întoarcă paginile, pentru că astfel se va simți implicat în poveste. Citiți cu copilul cărți de toate felurile; nu există subiecte prea dificile, în orice carte puteți găsi lucruri interesante. Citiți-i copilului cu voce tare chiar și după ce a început să se descurce singur – este un mod de a-i consolida cunoștințele abia dobândite.
 4. Faceți din lectură o joacă: citiți dumneavoastră o propoziție, apoi lăsați copilul să o citească pe următoarea. Va trebui să vă obișnuiți cu ideea că la vârste mici copiii au adesea o singură carte preferată, din care citesc luni în șir – și amintiți-vă că repetiția nu este altceva decât o modalitate de a fixa abilitatea de citire. Cititul ar trebui să fie o ocazie de distracție, descoperire și inspirație. Ideea e ca lectura să devină ceva ce copiii iubesc, nu o cerință.
 5. Jucați cu copilul jocuri de scriere a cuvintelor – începând cu cele simple. Abilitățile de citire se dezvoltă mult mai bine în corelație cu scrisul.
 6. Când copilul începe să deprindă gustul lecturii pe cont propriu, întrebați-l pur și simplu ce citește; întrebați-i și pe prietenii lui ce citesc, atunci când se joacă împreună – poate astfel copilul dvs. va descoperi o nouă carte preferată. Faceți-i loc în cameră pentru niște rafturi cu cărți doar ale lui. Profitați de dorința copilului de a crește mare: cititul trebuie „prezentat” ca o preocupare „de oameni mari”, deci e ceva cool. În cazul în care copilul depășește ora de culcare pentru că citește, lăsați-l încă o jumătate de oră, fără a-l întrerupe din citit.
 7. Nu ocoliți cărțile cu ilustrații și romanele grafice. Unele sunt extraordinare, cum sunt cărțile lui Maurice Sendak. De asemenea, cărțile de nonficțiune sunt opțiuni perfect valabile, mai ales dacă sunt despre subiecte care îi interesează pe copii: istorie, lumea animalelor, Universul etc

…și alte 7 scurte idei, dintr-o listă de 100:

 1. Puneți-le în ghiozdan bilețele – cu sfaturi, idei trăsnite, glume sau orice credeți că îi va plăcea să descopere.
 2. Faceți-i un abonament la o revistă tipărită. Copiilor le place să primească chestii cu poșta.
 3. Lăsați-i pe copii să citească pisicii, cățelului sau bunicii.
 4. Puneți etichete post-it pe obiecte din casă, cu denumirea acestora.
 5. Încurajați-i să citească lucruri care îi interesează – de exemplu, vorbiți cu ei despre ce ar vrea sa citească și puneți-le cărți variate pe temele respective la dispoziție
 6. Vacanțele sunt ocazii perfecte pentru citit – despre locul unde veți merge, de exemplu. Și hărțile sunt bune de citit!
 7. Jocurile pot fi ocazii perfecte pentru a învăța cititul; de exemplu, la joaca de-a doctorul puteți folosi rețete de „medicamente”, la joaca de-a bucătăria cărți de bucate etc.