5 cărți esențiale pentru cultura generală

de Echipa editorială Kinder

În principiu, misiunea învățământului obligatoriu este să le ofere copiilor un anumit bagaj de abilități și cunoștințe generale, indispensabile în viață. Nu este vorba doar de lucruri precum capacitatea de a citi și socoti, ori de un nivel cel puțin mediu de competență în asimilarea unei limbi străine, ci și de un nivel rezonabil de cultură generală. Deși nu suntem întotdeauna conștienți de asta, cultura generală este un fel de „pașaport” care ne ajută să ne adaptăm și să înțelegem mai bine lumea din jur. Altfel nu am înțelege, de exemplu, de ce incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris a trezit o asemenea emoție, pe toate meridianele.

Însă școala nu le poate face pe toate – oricum, nu la fel de bine pentru toți copiii. Inevitabil, golurile trebuie acoperite, iar soluția cea mai bună sunt, desigur, cărțile. Iată câteva sugestii de cărți fundamentale pentru cultura generală a copiilor. 

Copii de până la 14 ani

Al. Mitru, „Legendele Olimpului” și „Din marile legende ale lumii”, repovestiri simple, pe înțelesul celor mici, ale marilor povești ale Antichității și Evului Mediu.

Gemma Elwin Harris, „Întrebări mari de la cei mici”, o antologie de întrebări cât se poate de serioase la care răspund personalități importante dintr-o mulțime de domenii.

Neagu Djuvara, „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, o excelentă introducere în istoria națională.

Stephen Hawking, „Universul într-o coajă de nucă”, o superbă carte despre cosmologie (și nu numai) a unuia dintre cei mai mari savanți ai ultimului secol.

Copii de peste 14 ani

Stephen Greenblatt, „Clinamen. Cum a început Renașterea”. Nu este o carte propriu-zis academică, ci mai degrabă o poveste extraordinar de captivantă despre începuturile modernității, care, fără îndoială, le va deschide copiilor pofta de citit.

Thomas Nagel, „Oare ce înseamnă toate astea?”, o introducere simplă (însă deloc simplificatoare) în ceea ce înseamnă gândirea filozofică.

Cristian Presură, „Fizica povestită”, o carte serioasă, care cere efort, despre fizică, așa cum nu o veți găsi în manuale.

Richard Dawkins, „Ceasornicarul orb”, una dintre cele mai documentate cărți despre teoria evoluției.

Michael Lewis, „Marea contracție economică”, o carte (ecranizată într-un film nominalizat la Oscar) despre criza din 2008, extraordinar de amuzantă și totodată informativă. Copiii vor descoperi că economia poate fi, de fapt, de-a dreptul captivantă.